Ten w skali 1:50, ale jeżdżący po torach H0, jest interesujący. W zasadzie jest to rozmiar skali 0. Zarówno Märklin, jak i Fleischmann oferowali kiedyś coś podobnego – choć elektrycznego. Myślę, że było to w latach 70. Wydaje się, że nigdy się nie przyjęło i są rzadkie w zdobyciu.
Miłe jest to, że przy tym rozmiarze całkiem rozsądnie i prosto można złożyć jakiś tabor. I oczywiście zestawy kół również są łatwe i tanie do zdobycia. Figurki i samochody są również obfite, o ile jesteś nieco tolerancyjny co do skali.
I budowa układu stołowego jest bardzo wykonalna. Pewien Niemiec zbudował bardzo ładny stołowy układ do transportu drewna i pasażerów dla swojej lokomotywy parowej H0. Nie mogę teraz znaleźć linku.
Ten układ stołowy z napędem parowym na żywo jest również naprawdę ładny! I lokomotywa nie jedzie z prędkością rakietową.
Drugą lokomotywę połączoną powyżej można zobaczyć w ruchu tutaj
Niestety, większość lokomotyw parowych H0 to praktycznie jednorazowe serie produkcyjne, dostępne przez kilka lat. Nawet lokomotywy parowe Hornby zasilane elektrycznie nie przetrwały wielu lat. Bardzo pomysłowe projekty. Myślę, że miały nawet gwizdki?!
Myślę, że byłoby miło, gdyby ktoś oferował zestawy. Czy to miałoby jeszcze mniejszy rynek?
Rob1962 – czy podzieliłbyś się proszę zdjęciami swoich!